Efe Büyükkaya Yapı & İnşaat Sakarya Kocaali'de Satılık Villalar Daireler Sakarya Kocaali'deki İnşaat Şirketleri İnşaatta Brüt Beton Nedir? – Efe Büyükkaya İnşaat

İnşaatta Brüt Beton Nedir?

İnşaat faaliyetlerine başlamadan önce belli konularda ki tanımları bilmek zorunlu bir hal alabiliyor. Bu sektörle ilgili tanımlardan en önemlilerden bir tanesi, brüt betondur. Betonun bu alanda ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur herhalde, neredeyse bir binanın yapımında her alanında beton kullanılmaktadır.
Beton ilk kez 1800’lü yıllarda kullanılmış, tabi bu suni çimento haline getirilmesi, daha öncesinde de var olmakta ancak, çimento haline dönüştürülmeden kullanılmış. Ülkemizde ki geçmişini bakacak olursak 1940’lı yıllarda kullanılmaya başlanmış ve neredeyse o dönemden bu döneme, tüm inşaat faaliyetlerinde beton kullanılmaya devam edilmiştir. Betonun yapılardaki faydalarını saymakla bitiremeyiz, ancak sağladığı önemli faydalardan bir kaçına değinelim. Bu sayacak olduğumuz maddeler brüt betonun ne olduğuna dair bize önemli bilgiler verecektir.
Brüt betonun faydalarından en önemlisi, doğal koşullara karşı dayanıklı olması, ne gibi faydası olur diye sorarsanız; en önemli özelliği oluşabilecek aşırı yağışlarda, akma veya herhangi bir şekilde silinip kaybolma yapmamasıdır. Brüt beton kullanıldığı zaman üzerine herhangi bir sıva veya başka yollarla oluşturulan kaplama gerektirmez. Bu durumu şöyle açıklayalım; brüt beton kullanıldığında, uygulanan yüzey düz bir şekilde kalır herhangi bir pürüzlük veya çıkıntı kalmamaktır, bundan dolayıdır ki üzerine yeni bir uygulama gerektirmez.
Yukarıda bahsettiğimiz üzere brüt beton akışkan ve sade bir şekilde olur, bununla birlikte uygulaması gayet kolaydır. İnşaat sektöründe en çok tercih edilen beton türü olmasının sebebi bundan kaynaklanmaktadır. Uygulamasının basitliği ve uygulandıktan sonraki görüntüsü bu betonu diğerlerine göre bir adım daha öne çıkarmaktadır.
Brüt Betonla ilgili son olarak uygulamasında ihtiyaç duyulacak araç ve gereçlere değinelim. Brüt betonun uygulanabilmesi için öncelikle gerekli olan en önemli araç, şekil verilecek malzemenin kalıplarının hazırlanmasıdır. Kalıplar genellikle demirden veya tahtadan daha önce hazırlanılır ve inşaat faaliyeti başladıktan sonra betona şekil verilmesinde, ayrıca da malzemenin tutması ve kuruyunca kadar dağılmasını önlemeye yardımcı olur. Anlatmaya çalıştığımız inşaat işlerinde brüt betonun ne olduğuna ve bu beton türünün ne gibi kolaylıklar sağladığına değindik ve en çok kullanılan beton türünü de eklemekte fayda görüyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir