Efe Büyükkaya Yapı & İnşaat Sakarya Kocaali'de Satılık Villalar Daireler Sakarya Kocaali'deki İnşaat Şirketleri İnşaat Sektörünün Yeni Gözdesi Kentsel Dönüşüm – Efe Büyükkaya İnşaat

İnşaat Sektörünün Yeni Gözdesi Kentsel Dönüşüm

Gelişen dünya koşullarında gelişimini her geçen gün arttıran bir sektör olan inşaat sektörü, yalnızca yapım aşamasında değil aynı zamanda bakım ve onarımda da ciddi işler yapmaktadır. Bu konuda ciddi bir çalışma olan kentsel dönüşüm inşaat sektörünün vazgeçilmez bir aşamasıdır. Kentsel dönüşüm; hasta olan binaları, yapıları iyileştirmek için var olan bir projedir. Yani bir alanda insan hayatını tehlikeye sokan yapılar var ise, afet riski var ise bu alanları yaşanabilir sağlıklı hale getirmek kentsel dönüşümün yapacağı iştir. İnşaat sektörü adına önemli bir çalışma olan kentsel dönüşüm için ilk aşama tespit aşamasıdır. Bunun için her ilde yürütülen çalışmalar önem kazanmaktadır. Nerede sağlam olmayan, insan hayatını tehlikeye atan yapı varsa bu tespit edilir. Ve bu yapının tehlike derecesi de saptanmaya çalışılır. Çünkü bazı yapılar çok çürük olup acil bir dönüşüm istiyorsa bunun geciktirilmeden gerçekleştirilmesi gerekir.
İnşaat sektörünün bu ayağı ile ilgilenen bakanlık çevre ve şehircilik bakanlığıdır. Yapılacak olan tüm işlemler bu bakanlık ve bu bakanlığa bağlı ilgili kuruluşlar vasıtası ile gerçekleşmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan yerin ya da yapının sahibine hakkı ödenmektedir. Örneğin bir kişinin arazisi için kentsel dönüşüm kararı alındı. Bu araziye toplamda 50 dairelik binalar yapılacak. Bu şahsın arazisi alındığı için ona bu yerin büyüklüğü, mevki vb. şeyler göz önüne alınarak hakkı verilmektedir. Örneğin konumu çok iyi bir yerde ise ve lüks binalar yapılıyor ise 8 daire 10 daire gibi ciddiler teklifler gelebilir.
Bu konuda hak sahipleri göz ardı edilmemektedir. Bu kişilere birçok hak tanınmaktadır. Bunlardan bazıları; kira yardımı, yıkım kredisi, tespit kredisi gibi imkanlardır. Tespit kredisi; binasını kentsel dönüşüm içerisinde yer alıp almadığının tespit ettirmek için verilen kredidir. Kredi yardımı; hak sahipleri ile anlaşılması üzerine onları mağdur etmeyecek şekilde kira yardımı yapılmaktadır. Çünkü bazı acil durumlarda aileler ortada kalabilir. Bu gibi sorunların önlenmesi adına böyle bir yola gidilmiştir. Yıkım kredisi ise; binasına ya da yapısına yıkım gelen hak sahiplerine tanınmıştır. Gerekli yardımlar ve destekler sağlanarak bu kişilere avantajlı krediler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir