Efe Büyükkaya Yapı & İnşaat Sakarya Kocaali'de Satılık Villalar Daireler Sakarya Kocaali'deki İnşaat Şirketleri Genç İnşaat Mühendislerine Taktikler – Efe Büyükkaya İnşaat

Genç İnşaat Mühendislerine Taktikler

Bu yıl birçok inşaat mühendisi adayı mezun oldu ve birçok mühendis adayı da çok yakın zamanda öğrenim hayatına ilk adımı, üniversite tercihlerini yaparak atmış oldu. Mühendis olarak çalışmanın, teknoloji geliştirmesi ve uygulaması açısından ülkemiz ekonomisi ve üretim potansiyelinde önemli yeri olduğunu hepimiz biliyoruz.
Bir Mühendis Adayını İşe Almak İçin Kriterler Neler?
İşyeri sahipleri, inşaat mühendisi istihdam ederken en başta tecrübe, el yatkınlığı ve teknik yeterlilik konularına bakarlar. Bu üç şey aslında birbirine çok yakın gibi görünür ama ayırıcı çizgiler elbette vardır. Teknik yeterlilik, okulda öğrenilen bilginin tekniksel uygulamaya dökülmesidir. Ülkemiz eğitim sisteminde teori yoğunluğu teknikten çok daha fazladır ve teori çokluğunda kendini geliştirebilen elemanlara ihtiyaç vardır. El yatkınlığı, tecrübeyle yakın anlamdadır. Bu işte birkaç zaman çalışan biriyle ilk iş deneyimi olacak olan birinin pratiği ve deneyimi taktir edersiniz ki aynı değildir.
Bazen patronların şok talepleriyle de karşılaşmak mümkündür. İşe aldıkları inşaat mühendisinden her şeyi yapabilecek güçlü bir beyin gücü beklerler. Bozulan, rayında gitmeyen şeyleri hemen düzeltmesini, potansiyeli arttırmasını talep ederler. Bu elbette abartı bir beklentidir ve kimse yeni alıştığı bir yerde SuperMan gibi çalışamaz.
Çoğu zaman pek bir şey bilmeden fabrikanın içinde kendi yolunu bulması beklenen genç inşaat mühendisleri, elinden geleni kendileri yapmaya çalışırlar ve yardım girişimine dair bir şey olmadığı için iş ellerinde patlamış olur. Memnun edilemeyen patron, daha deneyimli ve yaşı büyük eleman arayışına girer. Yeni mezun mühendis de tecrübe edinme olanağını bile bulamamış olur. Bu ilk birkaç zaman sürecinde mühendisin verimli bir iş potansiyeli vermesi, ondan iş beklenmeden kendisinin bir şeyler öğrenmeye ve çıkan olağan sorunlar hakkında yardımcı olacak öneriler sunmaya başlaması gerekir. Kariyer yapması, ancak bu tür atılımları sayesinde, kendini kanıtlamasıyla sonuçlanabilir. İnşaat mühendis yöneticilerinin de kendilerine düşen görev vardır, eğitim. Fabrikaya adamı bırakıp gitmek ne derece yardımcı olur ki? Yeni elemanına oturup işi, işin işleyişi, teknik sistemler ve ondan beklentileri ile ilgili bilgiler vermelidir. Son ve bir diğer tavsiyemiz de yabancı dil ile eğitim almak ve yöneticilik hayalleri, herkese rastlanacak hayaller değildir. Bu nedenle işin tekniği ve işe yarar bilgileri de kavramaya özen göstermelerini, okulu bitirseler de araştırmadan, okumak ve öğrenmeden geri kalmamalarını öğütlüyoruz. Yönetici olmak, tek kariyer şansı değildir, bunu unutmayın.