Efe Büyükkaya Yapı & İnşaat Sakarya Kocaali'de Satılık Villalar Daireler Sakarya Kocaali'deki İnşaat Şirketleri İnşaat Sektöründe Sıvılaşma Nedir? – Efe Büyükkaya İnşaat

İnşaat Sektöründe Sıvılaşma Nedir?

İnşaat mühendislerin bulunduğumuz evleri yapan, inceleyen kişilerdir. Yapılacak olan binanın ya da yapının malzeme ve projeyle birleştirilmesini inşaat mühendisleri sağlar. Bir mühendisin kalitesi de burada ortaya çıkmaktadır. Malzeme ve projeyi ne kadar uyumlaştırabilirse o kadar başarılı bir mühendistir denebilir o kişiye. Son yıllarda inşaat sektörünün gelişmesi ile artan yapılarda artık oldukça güvenilir olmaktadır. Fakat bazen doğal afet durumlarında bazen de kötü yapılmış yapılar yıkılabilmektedir. Bu durumlarda da inşaat mühendislerinin aklına hemen büyük bir sorun olan sıvılaşma sorunu gelmektedir.
İnşaat sektöründe sıvılaşma; yer altındaki suların mukavemetlerini kaybederek katı yerine viskoz tarzında sıvı gibi hareket etmeleri anlamına gelmektedir. İnşaat mühendisleri de herhangi bir sorunda sıvılaşma riskine ağırlık verince bu da vatandaşları korkutmaktadır. İnşaatta meydana gelen her sorun her durum sıvılaşma demek değildir. Sıvılaşma olayının meydana gelebilmesi için bir kere bazı unsurların bir arada bulunması gerekir. Bunlar; sarsıntı, kum ve sudur. Bu üç etken bir arada değil ise sıkıntı sıvılaşma değildir. Ama kum, su ve sarsıntı aynı anda bulunuyor ise sıvılaşma riski vardır. Kaldı ki bu üç etkenin aynı anda olması da sorunun kesin olarak sıvılaşma olduğu anlamına da gelmemektedir.
Sıvılaşma olayında önemli olan şey, taşıma gücü kaybının oranıdır. Yani zeminde ortaya çıkan taşıma gücü kaybı bina gerilimlerini taşıyabiliyor mu taşıyamıyor mu? Tüm olay bundan ibarettir. Sıvılaşma yapı temelli olduğu için büyük risk arz etmektedir. Çünkü bu durum direkt olarak binanın yıkılmasına sebebiyet verecektir. Bina altındaki gerilime göz attığımızda karşımıza şöyle bir sonuç çıkmaktadır. Binaya en yakın bölge en çok gerileme maruz kalan bölgedir. Daha uzak kısım ise üst bölgeye göre gerileme daha az maruz kalan kısmı ifade etmektedir.
İnşaat sektöründe sıvılaşma denince ihmal edilmemesi gereken bir diğer husus ise geçirgen takaların hüküm sürmesidir. Eğer kum ve su bir arada bulunuyor ise geçirgen tabakaların varlığı ile birlikte en ufak bir sarsıntı da bu bileşim başka yerlere dağılacaktır. Bu da sıvılaşmanın meydana gelmesini önleyecektir. Fakat geçirimsiz bir tabaka ise bu sıvılaşmayı tetikleyebilir.
Efe Büyükkaya İnşaat olarak Sıvılaşma oluşumlarını tamamen önlemekteyiz, yapılarımız en kaliteli ve en iyi işçilikle tamamlanmaktadır. İlk olarak tedbir aldığımız nokta sıvılaşmanın engellenmesidir.